Video Aflevering Z-AGRIFOOD: HYDRAS biedt unieke infrastructuur voor het testen van droogtetolerante planten

24/04/2024

Onze voedselproductie kan efficiƫnter en duurzamer, onder meer door het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica. Vanuit deze overtuiging investeren Vlaanderen en Europa in een Test en Experiment Facility (AgrifoodTEF) bij ILVO. Dit is een omgeving die Vlaamse bedrijven helpt om slimme digitale oplossingen sneller op de markt te brengen. De AgrifoodTEF bij ILVO werd gelanceerd op 7 juni 2023.

Ter gelegenheid hiervan brengt ILVO, in samenwerking met Kanaal Z en Trends.be, de werking en diensten van het AgrifoodTEF uitgebreid in beeld. Onder de naam Z-Agrifood worden in 2023 10 afleveringen van elk 4 Ć  5 minuten samengesteld over AI en robotica. Drie afleveringen waren begin juni beschikbaar; zeven afleveringen werden in het najaar van 2023 uitgezonden.

De vierde aflevering van Z-Agrifood richt zich op de HYDRAS (HYdrology, Drones & RAinout Shelters). Een ultramodern, multi-sensor en droogtegestuurd platform voor fenotypering in het veld. HYDRAS is uitgerust om zowel boven- als ondergrondse fenotypering uit te voeren. Deze unieke functie maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de reacties van planten op droogte in een representatieve gewasproductieomgeving. HYDRAS is ontwikkeld om twee kritieke uitdagingen in de plantenveredeling voor klimaatadaptatie aan te pakken: 1. Toegang tot eigenschappen van planten onder de grond 2. Vertaling van resultaten van fundamentele plantenwetenschap naar realistische veldomstandigheden.

Vind meer op hydras.ilvo.be